Longaevitas-assistentiewoningen
assistentiewoningen in 3 fasen

Volgend project

Voor Longaevitas te Hombeek hebben we in totaal 39 assistentiewoningen opgericht in drie fases.

Alles begon met de renovatie van een beschermde hoeve met aandacht voor het gekozen materiaalgebruik en het oprichten van een nieuwbouw van 25 assistentiewoningen. Deze nieuwbouw werd U-vormig geschakeld met de bestaande boerderij om zo een binnentuin te creëren. De verbinding met de boerderij, waarin de meeste gemeenschappelijke functies zijn, bestaat uit een lichte constructie met veel glas. 

 

In fase twee worden acht nieuwe servicewoningen opgebouwd op het platte dak boven de 1e verdieping. Deze opbouw krijgt een ondergeschikt karakter door 1m achteruit te springen en is afgewerkt met een zinken gevelbekleding. 

 

De derde fase wordt opgericht na het verwerven en afbreken van 2 verouderde woningen. Hier worden 6 nieuwe entiteiten voorzien welke verbonden zijn met de hoofdbouw. De zinken bovenste laag komt ook hier terug met twee witgepleisterde onderste bouwlagen om later makkelijk verder te kunnen uitbreiden. 

Locatie Hombeek
Opdrachtgever Longaevitas
Looptijd 2006-2018
Oppervlakte 3.300 m²
Functie Assistentiewoningen
Sluiten

Architectuur moet voor PRISMA architecten in de eerste plaats functioneel en tijdloos zijn. Dit hangt nauw samen met onze visie op duurzaamheid. Voor elk nieuw project gaan we op zoek naar een eigen en unieke oplossing met een persoonlijke invulling. Deze zoektocht naar het originele gebeurt nooit zonder oog voor realiteit. No-nonsense projecten, daar gaan we voor.


Bouwen wordt steeds complexer en duurder. We moeten oog hebben voor veranderende gezinssamenstellingen. Er komen meer regels en we krijgen minder plaats voor meer volk. Bewust van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid willen we dan ook meer dan zomaar een antwoord te bieden op een vraag.


Hoe gaan we te werk? Onze geheel uitgewerkte dossiers beginnen met de ontwikkeling van een concept waar we de voorontwerpen telkens aan spiegelen. Na het verkrijgen van de nodige stedenbouwkundige vergunningen werken we de plannen technisch verder uit. We zien toe op de opmaak van de meetstaten en lastenboeken. Dan wordt het tijd om de opdrachtgevers bij te staan tijdens de aanbestedingen voor het zoeken naar de juiste aannemer. Ook tijdens de werffase zorgen wij dat alles correct en volgens plan, termijn en budget wordt uitgevoerd. Om dit te kunnen verwezenlijken, overleggen we constant met opdrachtgevers, lokale overheden, studiebureaus en aannemers. Een goede verstandhouding en respect voor alle partners en overlegorganen dragen ertoe bij dat er als een team kan gewerkt worden. Zo kunnen wij onze projecten binnen termijn én budget afleveren wat dan ook leidt tot tevreden klanten.


Engagement naar de opdrachtgever en de ambitie om kwalitatieve constructies af te leveren zijn topprioriteiten voor PRISMA architecten.